Hanzestad Harderwijk

Er is niet veel bekend over het ontstaan van Harderwijk.

Wat wél bekend is is dat Herderewich in 1231 stadsrechten kreeg van Graaf Otto II van Gelre en Zutphen en hiermee was het de eerste stad op de Veluwe.

Met name in de veertiende eeuw was Harderwijk zeer actief in het Hanzeverbond. Harderwijk werd in 1339 reeds genoemd op een zeekaart die door zeevaarders uit Zuid-Europa werd gebuikt. In 1446 werden in Harderwijk de onderhandelingen gevoerd in een hoogoplopend conflict tussen enerzijds de Noord-Duitse Hanzesteden en anderzijds de Hollandse en Zeeuwse steden. Uiteindelijk werd hier de Vrede van Harderwijk getekend.

Vischpoort gezien vanaf de Vischmarkt

Harderwijk kent een zeer rijke historie en deze kun je op allerlei plaatsen in de stad terugvinden. Zo is er natuurlijk de Vischmarkt met de prachtige Vischpoort en de lekkere restaurants waarvan er twee met Michelinsterren zijn bekroond.

Het Linnaeustorentje in de Academiestraat herinnert aan de tijd dat Harderwijk een universiteit had en in het Koloniaal Werfdepot werden de rekruten voor het Oost-Indisch leger ondergebracht.

Sinds 2018 heeft de stad weer een eigen boulevard waar je heerlijk kunt genieten van de voorbijvarende boten, het uitzicht over het Wolderwijd en waar je ‘s avonds op één van de terrassen kunt wegzwijmelen bij een romantische zonsondergang.

Zonsondergang bij het strandeiland Harderwijk